News


Our news items are only available in dutchChagall Blog:


Chagall in Scherpenzeel

01 07 2018 | 12 08 2018

meer lezen 0 Berichten

Lezing: De klokken van Chagall zondag 13 mei

Drs. Pieter Zuidema van het Chagall Research Centre Wuyt geeft op zondag 13 mei een lezing in de synagoge te Zuidlaren. De lezing, wordt georganiseerd in het kader van de expositie ‘De klokken van Chagall’ die t/m 13 mei in de synagoge Zuidlaren te zien is. Deze expositie is opgebouwd rondom een mysterieus motief in het werk van Marc Chagall: ouderwetse (staart)klokken, zwevend boven steden en landschappen.

 

Aanvang lezing 15.00 uur.

0 Berichten

Mijmerconcert 3 mei 2018 Zuidlaren

“De Klokken van Chagall”, mijmerconcert over de tijd en vergankelijkheid in de entourage van de tentoonstelling, vindt plaats op 3 mei in de synagoge in Zuidlaren.
 
Janneke Geurts (mezzosopraan) en Leo Aukes (pianist) presenteren liederen over het leven in al zijn facetten. Zij putten daarbij uit de kleinkunst, het Franse chanson en Fado. Een concert waar u met uw ogen dicht naar kunt luisteren. Een concert waarbij u uit het raam mag staren. Waarom? Om bij uzelf naar binnen te kunnen kijken.
 
Want zo is de muziek die Janneke Geurts ten gehore brengt, bedoeld; zo is ook de bedoeling van Chagall met zijn litho’s over tijd en eeuwigheid. Als een ‘geleider’, een middel om te mijmeren. Muziek en kunst kunnen inspireren, troosten, verzachten, helen, erkenning geven en herinneringen doen bovenkomen.
 
Aantal plaatsen is beperkt, graag reserveren;
 
Email: info@synagogezuidlaren.nl; tel: 06 5468 8177
 
Aanvang concert 20.00 uur
 
https://harenerweekblad.nl/2018/04/25/mijmerconcert-over-de-tijd-en-vergankelijkheid
0 Berichten

Chagall expositie in Synagoge Zuidlaren

Expositie over ‘De klokken van Chagall’

In de synagoge Zuidlaren, 15 april tot en met 13 mei 2018

 

Dit is een reizende tentoonstelling die op verschillende locaties in Nederland getoond is of wordt. Van 15 april tot en met 13 mei is deze tentoonstelling te zien in de synagoge te Zuidlaren. De opening is op 15 april, 15.00 uur in de synagoge, door Dr. J.H. Hamoen van het Chagall Research Centre Wuyt. Nikki Jacobs zal speciaal voor deze opening Jiddische liederen voor ons zingen.

 

De tentoonstelling wordt gesloten op 13 mei, 15.00 uur met een lezing van Drs Pieter Zuidema, eveneens van het Chagall Research Centre.

 

Een mysterieus motief in het werk van Marc Chagall: ouderwetse staartklokken, zwevend boven steden en landschappen. Wat wilde de kunstenaar hiermee zeggen? ‘De klokken van Chagall, na zestig jaren’. Onder deze titel herdenkt het Chagall Research Centre Wuyt een bijna vergeten episode binnen de Nederlandse kunstwereld. In 1956 trokken drie jonge Nederlandse kunstenaars, Joop Beljon, Pieter Brattinga en Ed van der Elsken, in een Lelijke Eend naar Zuid-Frankrijk. Ze kwamen terug met een litho-tekening van Marc Chagall, ‘Les Pendules’. Beeldhouwer Beljon schreef in 1956 een essay over de zwevende staartklokken in het werk van Marc Chagall. Grafisch ontwerper Pieter Brattinga wilde dit publiceren in het ‘Kwadraatblad’, een jaarlijkse gratis uitgave van de Hilversumse drukkerij De Jong & Co. Hierbij vatte Brattinga een vermetel plan op voor de illustratie: hij verzocht Chagall hoogstpersoonlijk om een nieuwe klok te tekenen. En jawel, de meester stemde toe! Een tocht naar ’s mans atelier in Zuid-Frankrijk volgde. Fotograaf Ed van der Elsken reisde mee om dit avontuur vast te leggen.

Zestig jaar later is de tijd rijp voor een terugblik.

0 Berichten

Expositie over ‘De klokken van Chagall’ in Oegstgeest

Een mysterieus motief in het werk van Marc Chagall: ouderwetse staartklokken, zwevend boven steden en landschappen. Wat wilde de kunstenaar hiermee zeggen? In 1956 trokken drie jonge Nederlandse kunstenaars in een Lelijke Eend naar Zuid-Frankrijk. Ze kwamen terug met een litho-tekening van Marc Chagall, ‘Les Pendules’. De eerste druk vond plaats in Hilversum.

 

Zestig jaar later is de tijd rijp voor een terugblik met een reizende expositie, die in twaalf Nederlandse plaatsen neerstrijkt. Men interpreteerde het terugkerende klokmotief als een protest van Chagall tegen de tijdgeest, die werd gedomineerd door de oprukkende techniek. In het Europese denken – dat wortelt in het oude Griekse en Joodse denken − leeft de veronderstelling dat de tijd er altijd al is geweest, maar ooit ophoudt. Denk aan een term als ‘eindtijd’. Wellicht probeert Chagall met al die zwevende staartklokken onze reis naar die ‘oneindigheid’ vorm te geven.

 

De expositie ‘De Klokken van Chagall’ is te bezichtigen van 4 februari tot en met 4 maart in de Regenboogkerk.

 

Op zaterdag van 13.00-16.00 uur (niet op 24/2) en op zondag na de kerkdienst tot 13.30 uur

 

Lezing Frouwkje Zwanenburg : “Klokken en de tijd in de gedichten van Chagall" op zondag 11 februari, 15.00 uur in de Regenboogkerk.

 

Frouwkje zal in de lezing ingaan op de afbeeldingen van klokken in Chagall’s werk, als ook op de houtgravures in de bundel “Gedichten”. Daarnaast besteed zij aandacht aan de vele manieren waarop Chagall in die gedichten over de tijd schrijft. Zij gaat daarbij ook een aantal van die gedichten voordragen.

 

Expositieplekken 

Elburg              1 maart -   8 april 2017                           Museum Elburg 

Zaandam        12 april -21 mei 2017                                Westzijderkerk Zaandam

Enschede       23 mei -2 juli 2017                                    Synagoge van Enschede                           

Sint Laurens   4 juli - 6 augustus 2017                         Boerderijgalerie 'De osseberg'

Doesburg        8 augustus - 10 september 2017         Grote of Martinikerk 

Bennekom      12 september - 15 oktober 2017          De Maria Virgo Reginakerk 

Veenklooster 17 oktober - 28 oktober 2017              Galerie De Kuiperij

Joure                21 november - 31 december 2017        Museum Joure

Oegstgeest    4 februari - 4 maart 2018                     Regenboogkerk

Maastricht       6 maart - 8 april 2018                           Galerie Karavanserai

Zuidlaren      10 april - 13 mei 2018                                Synagoge Zuidlaren

Amsterdam    15 mei - 18 juni 2018                               Afsluiting

0 Berichten

Chagall Galerie Wuyt

Spiegelgracht 32 (bg)  

1017 JS Amsterdam

+31(0 )642 694 446   

galerie@chagall.nl

 

Chagall Research Centre Wuyt

Lange Leidsedw.str. 143 (bg)

1017 NK  Amsterdam

+31 (0)20 73 72 739  

info@chagall.nl