News


Our news items are only available in dutchChagall Blog:


Chagall in Bennekom

Na afloop van de eredienst op zondag 23 september 2018 wordt om 11.30 uur een serie kunstwerken van Marc Chagall (1889 -1987) overgedragen aan de kerkgemeenschap van Bennekom en zijn vroegere pastor de heer Ben Piepers. De werken worden permanent tentoongesteld in de Maria Virgo Regina-kerk.

 

Deze “Mozes-serie” uit 1956 omvat de 4 kleurenlitho’s  M.123,  M.124,  M.125,  M.126  en vier zwart/wit-litho’s; M.127,  M.128,  M.129,  M.130.  De zwart/wit-litho’s zijn afgedrukt op de achterkant van de kleurenlitho’s. Voor zover ons bekend is deze serie in zijn volledigheid van acht werken nergens ter wereld permanent zichtbaar. Het gaat het om een unieke Chagall-presentatie, aangezien de vier bladen aan beide kanten getoond worden. Je kan zelfs door de zwart/wit kant heen de kleuren zien van de litho op de ommezijde.

 

Chagall zag de vier kleurenlitho’s als de basis van zijn meer dan honderd Mozes-werken:

M.123:  Mozes ontvangt de wetstafels uit Gods hand op de berg Horeb  

M.124:  De woedende Mozes smijt de tafels stuk als hij de afgodendienst van zijn volk ziet

M.125: God roept Mozestot de orde en laat hem de wetten opnieuw in steen uitbeitelen

M.126: Mozes peilt zijn volk bij het afdalen van de berg Horeb met de tafels in zijn armen.

 

Meer informatie en openingstijden http://www.rkkerkbennekom.nl

0 Berichten

Chagall in Scherpenzeel

01 07 2018 | 12 08 2018

meer lezen 0 Berichten

Lezing: De klokken van Chagall zondag 13 mei

Drs. Pieter Zuidema van het Chagall Research Centre Wuyt geeft op zondag 13 mei een lezing in de synagoge te Zuidlaren. De lezing, wordt georganiseerd in het kader van de expositie ‘De klokken van Chagall’ die t/m 13 mei in de synagoge Zuidlaren te zien is. Deze expositie is opgebouwd rondom een mysterieus motief in het werk van Marc Chagall: ouderwetse (staart)klokken, zwevend boven steden en landschappen.

 

Aanvang lezing 15.00 uur.

0 Berichten

Mijmerconcert 3 mei 2018 Zuidlaren

“De Klokken van Chagall”, mijmerconcert over de tijd en vergankelijkheid in de entourage van de tentoonstelling, vindt plaats op 3 mei in de synagoge in Zuidlaren.
 
Janneke Geurts (mezzosopraan) en Leo Aukes (pianist) presenteren liederen over het leven in al zijn facetten. Zij putten daarbij uit de kleinkunst, het Franse chanson en Fado. Een concert waar u met uw ogen dicht naar kunt luisteren. Een concert waarbij u uit het raam mag staren. Waarom? Om bij uzelf naar binnen te kunnen kijken.
 
Want zo is de muziek die Janneke Geurts ten gehore brengt, bedoeld; zo is ook de bedoeling van Chagall met zijn litho’s over tijd en eeuwigheid. Als een ‘geleider’, een middel om te mijmeren. Muziek en kunst kunnen inspireren, troosten, verzachten, helen, erkenning geven en herinneringen doen bovenkomen.
 
Aantal plaatsen is beperkt, graag reserveren;
 
Email: info@synagogezuidlaren.nl; tel: 06 5468 8177
 
Aanvang concert 20.00 uur
 
https://harenerweekblad.nl/2018/04/25/mijmerconcert-over-de-tijd-en-vergankelijkheid
0 Berichten

Chagall expositie in Synagoge Zuidlaren

Expositie over ‘De klokken van Chagall’

In de synagoge Zuidlaren, 15 april tot en met 13 mei 2018

 

Dit is een reizende tentoonstelling die op verschillende locaties in Nederland getoond is of wordt. Van 15 april tot en met 13 mei is deze tentoonstelling te zien in de synagoge te Zuidlaren. De opening is op 15 april, 15.00 uur in de synagoge, door Dr. J.H. Hamoen van het Chagall Research Centre Wuyt. Nikki Jacobs zal speciaal voor deze opening Jiddische liederen voor ons zingen.

 

De tentoonstelling wordt gesloten op 13 mei, 15.00 uur met een lezing van Drs Pieter Zuidema, eveneens van het Chagall Research Centre.

 

Een mysterieus motief in het werk van Marc Chagall: ouderwetse staartklokken, zwevend boven steden en landschappen. Wat wilde de kunstenaar hiermee zeggen? ‘De klokken van Chagall, na zestig jaren’. Onder deze titel herdenkt het Chagall Research Centre Wuyt een bijna vergeten episode binnen de Nederlandse kunstwereld. In 1956 trokken drie jonge Nederlandse kunstenaars, Joop Beljon, Pieter Brattinga en Ed van der Elsken, in een Lelijke Eend naar Zuid-Frankrijk. Ze kwamen terug met een litho-tekening van Marc Chagall, ‘Les Pendules’. Beeldhouwer Beljon schreef in 1956 een essay over de zwevende staartklokken in het werk van Marc Chagall. Grafisch ontwerper Pieter Brattinga wilde dit publiceren in het ‘Kwadraatblad’, een jaarlijkse gratis uitgave van de Hilversumse drukkerij De Jong & Co. Hierbij vatte Brattinga een vermetel plan op voor de illustratie: hij verzocht Chagall hoogstpersoonlijk om een nieuwe klok te tekenen. En jawel, de meester stemde toe! Een tocht naar ’s mans atelier in Zuid-Frankrijk volgde. Fotograaf Ed van der Elsken reisde mee om dit avontuur vast te leggen.

Zestig jaar later is de tijd rijp voor een terugblik.

0 Berichten

Chagall Galerie Wuyt

Erik de Wolf * Gallery-owner

Spiegelgracht 32

1017 JS Amsterdam

+31(0 )642 694 446   

galerie@chagall.nl

 

Chagall Research Centre Wuyt

drs Pieter Zuidema M.A.-director 

Lange Leidsedw.str. 143 (bg)

1017 NK  Amsterdam

+31 (0)20 73 72 739  

+31 (0)624105863

info@chagall.nl