Lezing 'de Mozes in Chagall' dinsdag 11 april in Museum Elburg

Op dinsdag 11 april verzorgt drs. Pieter Zuidema een lezing bij de expositie ‘De Mozes in Chagall’, die in Museum Elburg te zien is tot 9 september 2017.

 

De lezing vindt plaats in de Refter van Museum Elburg (ingang Zuiderwalstraat). Drs. Zuidema is hoofd van het Chagall Research Centre Wuyt en samensteller van de tentoonstelling.

 

Drs. Zuidema zal tijdens deze lezing ingaan op de grote verbintenis tussen Marc Chagall (1887 – 1985) met het leven van Mozes. Deze verbintenis komt tot uitdrukking in een heel aantal originele litho’s en etsen, die nu in Museum Elburg zijn te zien. Zuidema laat zien dat zowel het leven van Marc Chagall als dat van de Bijbelse Mozes zijn in te delen in drie periodes. In iedere periode spelen andere thema’s een rol in het werk van Chagall, maar ook andere technieken.

 

Drie periodes in het leven van Chagall

De eerste (ruim) dertig jaren was Chagall de leergierige idealist, de tweede dertig jaren wilde hij zich allereerst grote bekendheid als ‘gevierd kunstenaar’ verwerven. De zorgen om de holocaust en Chagalls vlucht voor de nazi’s naar Amerika in 1941 maakten dat hij besefte dat hij iets met zijn kunstenaarschap moest doen om de wereldvrede een stapje dichterbij te brengen. De laatste dertig jaren van zijn leven heeft hij zijn kunstenaarschap hier volledig aan gewijd.

 

Vanaf 11 april is de tentoonstelling aangevuld met neiuwe werken met het (Mozes) thema 'Liefde als vervulling van de Wet | De boodschap van Chagall'

Drs. Zuidema laat zien hoe de levensinstelling van Chagall invloed had op de technieken die hij toepaste in zijn werk. Chagall vond het vooral belangrijk dat veel mensen kennis konden maken met zijn werk en bleef zijn hele leven nieuwe technieken leren om zijn werk voor iedereen toegankelijk te maken.

 

De zaal gaat open om 19.30 uur, de lezing begint om 20.00 uur. De entree bedraagt € 7.50, voor leden van de Verenging Vrienden van Museum Elburg € 5,00. Kaartverkoop bij de balie van Museum Elburg of op de avond zelf aan de deur.


Chagall Gallery Wuyt

Erik de Wolf BSc - Gallery-owner   

Spiegelgracht 32

1017 JS Amsterdam

+31(0)642 694 446   

galerie@chagall.nl

  

Chagall Research Centre 

Pieter Zuidema M.A. - CRC - Director   

info@chagall.nl

Declaration of Authenticity for € 150,-

 

Chagall Events

Pieter van der Woel - Organizer

for exhibition, lectures and workshops

pjwoel@gmail.com