· 

Unieke tentoonstelling in Galerie De Kuiperij

Marc Chagall, litho nr. M.196 ‘Het beest en de vis’, 1957 uit de Wuyt-collectie
Marc Chagall, litho nr. M.196 ‘Het beest en de vis’, 1957 uit de Wuyt-collectie

VEENKLOOSTER (Kollumer Courant, 14 oktober 2017) – Een mysterieus motief in het werk van Marc Chagall: ouderwetse staartklokken, zwevend boven steden en landschappen. Wat wilde deze wereldberoemde kunstenaar hiermee zeggen?

 

‘De klokken van Chagall, na zestig jaren’. Onder deze titel herdenkt het Chagall Research Centre Wuyt een bijna vergeten episode binnen de Nederlandse kunstwereld. 

 

Eindtijd

Destijds interpreteerden sommingen het terugkerende klokmotief als een protest van Chagall tegen de tijdgeest, die werd gedomineerd door de oprukkende techniek. Maar Drs . Pieter Zuidema, Amsterdam (Research Centre Chagall) relateert de klokken aan Chagall’s tijdsbeleving: “Ik ken geen andere schilder die de tijdsbeleving als onderwerp oppakt in zijn werk. In het Europese denken – dat wortelt in het oude Griekse en Joodse denken − leeft de veronderstelling dat de tijd er altijd al is geweest, maar ooit ophoudt. Denk aan een term als ‘eindtijd’. Volgens mij probeert Chagall met al die zwevende staartklokken onze reis naar die ‘oneindigheid’ vorm te geven.”

 

Lezing

Op donderdag 19 oktober houdt Drs. Pieter Zuidema een lezing over Marc Chagall in galerie De Kuiperij. Opgave: 06-15656211. www.galeriedekuiperij.nl

 

De reizende tentoonstelling  ‘De Klokken van Chagall’ is te bezichtigen van vrijdag 20 oktober tot en met zaterdag 28 oktober in galerie De Kuiperij, Veenklooster. Openingstijden vrijdagmiddag en zaterdagmiddag van 13.00 – 17.00 uur en op afspraak. Zie ook www.galeriedekuiperij  en www.chagall.nl


Chagall Gallery Wuyt

Erik de Wolf BSc - Gallery-owner   

Spiegelgracht 32

1017 JS Amsterdam

+31(0)642 694 446   

galerie@chagall.nl

  

Chagall Research Centre 

Pieter Zuidema M.A. - CRC - Director   

info@chagall.nl

Declaration of Authenticity for € 150,-

 

Chagall Events

Pieter van der Woel - Organizer

for exhibition, lectures and workshops

pjwoel@gmail.com