VEENKLOOSTER (Kollumer Courant, 14 oktober 2017) – Een mysterieus motief in het werk van Marc Chagall: ouderwetse staartklokken, zwevend boven steden en landschappen. Wat wilde deze wereldberoemde kunstenaar hiermee zeggen?
‘De klokken van Chagall, na zestig jaren’. Onder deze titel herdenkt het Chagall Research Centre Wuyt een bijna vergeten episode binnen de Nederlandse kunstwereld.
Eindtijd
Destijds interpreteerden sommingen het terugkerende klokmotief als een protest van Chagall tegen de tijdgeest, die werd gedomineerd door de oprukkende techniek. Maar Drs . Pieter Zuidema, Amsterdam (Research Centre Chagall) relateert de klokken aan Chagall’s tijdsbeleving: “Ik ken geen andere schilder die de tijdsbeleving als onderwerp oppakt in zijn werk. In het Europese denken – dat wortelt in het oude Griekse en Joodse denken − leeft de veronderstelling dat de tijd er altijd al is geweest, maar ooit ophoudt. Denk aan een term als ‘eindtijd’. Volgens mij probeert Chagall met al die zwevende staartklokken onze reis naar die ‘oneindigheid’ vorm te geven.”
Lezing
Op donderdag 19 oktober houdt Drs. Pieter Zuidema een lezing over Marc Chagall in galerie De Kuiperij. Opgave: 06-15656211. www.galeriedekuiperij.nl
De reizende tentoonstelling ‘De Klokken van Chagall’ is te bezichtigen van vrijdag 20 oktober tot en met zaterdag 28 oktober in galerie De Kuiperij, Veenklooster. Openingstijden vrijdagmiddag en zaterdagmiddag van 13.00 – 17.00 uur en op afspraak. Zie ook www.galeriedekuiperij en www.chagall.nl