· 

Expositie ‘De klokken van Chagall’

 

In Museum Joure is van 21 november t/m 30 december een expositie te zien van werk van Chagall. Centraal in de expositie staan de ‘klokken van Chagall’. Een mysterieus motief in het werk van Marc Chagall: ouderwetse (staart)klokken, zwevend boven steden en landschappen. Bij de expositie worden twee lezingen georganiseerd. De expositie past prachtig bij Museum Joure, waar de grootste collectie Friese klokken is te zien.

 

Met ‘De klokken van Chagall, na zestig jaren’ herdenkt het Chagall Research Centre Wuyt een bijzondere episode in de Nederlandse kunstwereld. In 1956 trokken drie jonge Nederlandse kunstenaars, Joop Beljon, Pieter Brattinga en Ed van der Elsken, in een Lelijke Eend naar Zuid-Frankrijk. Ze kwamen terug met een litho-tekening van Marc Chagall, ‘Les Pendules’. Beeldhouwer Beljon schreef in 1956 een essay over de zwevende staartklokken in het werk van Marc Chagall. Grafisch ontwerper Pieter Brattinga wilde dit publiceren in het ‘Kwadraatblad’, een jaarlijkse gratis uitgave van de Hilversumse drukkerij De Jong & Co. Hierbij vatte Brattinga een vermetel plan op voor de illustratie: hij verzocht Chagall hoogstpersoonlijk om een nieuwe klok te tekenen. En jawel, de meester stemde toe! Een tocht naar ’s mans atelier in Zuid-Frankrijk volgde. Fotograaf Ed van der Elsken reisde mee om dit avontuur vast te leggen.

Zestig jaar later is de tijd rijp voor een terugblik. En wel in de vorm van een dat op 8 februari 2017 in het Haagse Museum Meermanno werd gepresenteerd. Bovendien organiseert het Chagall Research Centre een reizende expositie, die in twaalf Nederlandse plaatsen neerstrijkt. Van 21 november t/m 30 december is de tentoonstelling in Museum Joure te zien.

 

Lezingen ds. Jan Henk Hamoen en drs. Pieter Zuidema

Bij de expositie ‘De klokken van Chagall’ worden twee lezingen georganiseerd. Op donderdag 23 november om 20.00 uur geeft ds. Jan Henk Hamoen een lezing over tijdsbeleving in het werk van Chagall en de religieuze symboliek van de kunstenaar. Op zondag 10 december om 15.00 uur geeft drs. Pieter Zuidema uit Amsterdam een lezing over hoe de kunstenaar Chagall uitdrukking geeft aan de tijdsbeleving.

Zie voor meer informatie over de (interpretatie van de) kunstwerken de bijlage. Zie ook www. museumjoure.nl


Chagall Gallery Wuyt

Erik de Wolf BSc - Gallery-owner   

Spiegelgracht 32

1017 JS Amsterdam

+31(0)642 694 446   

galerie@chagall.nl

  

Chagall Research Centre 

Pieter Zuidema M.A. - CRC - Director   

info@chagall.nl

Declaration of Authenticity for € 150,-

 

Chagall Events

Pieter van der Woel - Organizer

for exhibition, lectures and workshops

pjwoel@gmail.com