· 

Lezing door ds. J.H. Hamoen over ‘De klokken van Chagall’

Marc Chagall, houtsnede nr. GC.060 ‘Mijn moeder’, 1968 uit de Wuyt-collectie
Marc Chagall, houtsnede nr. GC.060 ‘Mijn moeder’, 1968 uit de Wuyt-collectie

Op 23 november geeft ds. Jan Henk Hamoen een lezing in Museum Joure over de kunstenaar Chagall. De lezing hoort bij de expositie ‘De klokken van Chagall’ die t/m 30 december in Museum Joure te zien is. Deze expositie is opgebouwd rondom een mysterieus motief in het werk van Marc Chagall: ouderwetse (staart)klokken, zwevend boven steden en landschappen. In de lezing gaat dhr. Hamoen in op de tijdsbeleving in het werk van Chagall en de (christelijke) symboliek die de van orthodox Joodse Chagall gebruikt. De lezing start om 20.00, de entreeprijs is € 5,50, inclusief een kopje koffie of thee.

 

Chagall-liefhebber Hamoen vertelt tijdens de lezing over het begrip tijd en klokken. Uitgangspunt is daarbij de litho die centraal staat tijdens deze tentoonstelling: 'Les Pendules’ en de litho 'Le Christ à l'Horloge' uit 1957. Opvallend in die laatste litho is dat de klok als slinger een lijdende figuur heeft. Chagall is van oorsprong een religieuze en orthodoxe Jood uit het Chassidische milieu in Wit - Rusland. Hij gebruikt ook vaak het christelijke motief van het kruis als beeld van de lijdende mens. Ds. Hamoen bekijkt ook vanuit deze blik naar het thema van de klokken en de tijd: was Chagall een cultuurpessimist als hij schilderde over het beleven en voortgaan van de tijd of juist niet ?

 

Expositie De klokken van Chagall

Het Chagall Research Centre organiseert in 2017 de reizende expositie De klokken van Chagall, die in twaalf Nederlandse plaatsen neerstrijkt. Van 21 november t/m 30 december is de tentoonstelling in Museum Joure te zien. Met ‘De klokken van Chagall, na zestig jaren’ herdenkt het Chagall Research Centre Wuyt het bijzondere essay dat kunstenaar Joop Beljon 60 jaar geleden over het thema van de zwevende klokken in het werk van Chagall schreef.  Zestig jaar later is de tijd rijp voor een terugblik. En wel in de vorm van een boek dat op 8 februari 2017 in het Haagse Museum Meermanno werd gepresenteerd.

 

De expositie ‘De Klokken van Chagall’ is te bezichtigen van 21 november t/m 30 december 2017 in Museum Joure (in de educatieve ruimte). Zie voor meer informatie over de (interpretatie van de) kunstwerken de bijlage. Zie ook www. museumjoure.nl 


Chagall Gallery Wuyt

Erik de Wolf BSc - Gallery-owner   

Spiegelgracht 32

1017 JS Amsterdam

+31(0)642 694 446   

galerie@chagall.nl

  

Chagall Research Centre 

Pieter Zuidema M.A. - CRC - Director   

info@chagall.nl

Declaration of Authenticity for € 150,-

 

Chagall Events

Pieter van der Woel - Organizer

for exhibition, lectures and workshops

pjwoel@gmail.com